QR-code, de tweedimensionale barcode die de smartphone als scanner gebruikt, staat voor een doorbraak. Marketeers, adverteerders en uitgevers experimenteren volop met de mogelijkheden. LNO drukwerk en meer ... heeft inmiddels expertise opgebouwd in het inzetten van QR-codes voor crossmedia campagnes.

De Quick Response-code, een vierkant hokje van minimaal twee bij twee centimeter, bevat voldoende informatie om de smartphone bijvoorbeeld naar een webadres te leiden. Maar veel meer is mogelijk. Bijvoorbeeld een voorgeprogrammeerde e-mail, een tekstboodschap, of een dynamische link (de code blijft gelijk, maar de verwijzingen wisselen gaandeweg). We hebben enkele toepassingen op een rijtje gezet.

 

 
 
 
Tesco in Zuid-Korea heeft op billboards in de metro levengrote winkelschappen afgebeeld. Door de QR-code naast elk product te scannen, kunnen de vaste klanten boodschappen doen terwijl ze op de volgende trein wachten. Een weergaloze marketingstunt, maar ook een manier om nieuwe klanten en transacties binnen te halen. qrtesco2
qrcola QR-codes zijn in de regel zwart-wit en dat is niet altijd passend in het ontwerp. Dat het anders kan bewijst dit voorbeeld van Coca-Cola. Zo wordt de QR-code een geraffineerd onderdeel van de boodschap. Zolang maar wel duidelijk blijft dat de code er niet voor niets staat.
Rapper Lupe Fiasco vroeg aandacht voor zijn nieuwste album door met een lasershow een QR-code op een gebouw te projecteren op Union Square in New York. Het album heet 'Laser' natuurlijk! qrlaser
qrtattoo Dynamische QR-codes zijn voor QR-tattoos de ultieme oplossing: de verwijzing van de code kan naar wens worden aangepast. Wel zo handig. Maar of de leesbaarheid levenslang gegarandeerd is ...?