Een QR-code is een tweedimensionale streepjescode (datamatrix). De code werd in 1994 voor Toyota in Japan ontwikkeld om onderdelen snel en accuraat decodeerbaar te laten zijn. De letters QR zijn een afkorting van Quick Respons [bekijk info-film]. 

Aanvankelijk werd de code alleen in de auto-industrie gebruikt, maar omdat men in Japan al vroeg beschikte over gsm-telefoons met camera en internettoegang (i-mode) ontstond het idee de QR-code te gebruiken voor het uitlezen van een URL. Het www adres wordt afgedrukt op een tijdschrift, poster of verpakking. De gebruiker richt zijn telefooncamera op de QR-code, neemt een foto, die in de telefoonbrowser weer wordt omgezet en de website toont. Recente scanners op mobiele telefoons hoeven niet meer eerst een foto te nemen, maar kunnen real-time een QR-code scannen.

 

TOEPASSINGEN

Op een vergelijkbare manier kunnen e-mailadressen, contactinformatie (vCards), agenda-afspraken, GEO-locaties, sms-berichten, telefoonnummers en teksten (maximaal 7089 tekens) worden aangeboden. Met een druk op de knop staat vervolgens bijvoorbeeld een afspraak in de agenda, of kan er genavigeerd worden naar een bepaalde locatie. De gescande GEO-coördinaten worden daarbij rechtstreeks in het navigatieprogramma van de telefoon ingevoerd. 9292-OV werkt sinds 30 maart 2010 met QR-codes bij het reisadvies. Voorjaar 2011 publiceerde de Haarlemse dichter Chielie een bundel van 12 gedichten, 'QRCode' (ISBN 978-90-8878-011-0), die op 1 A4'tje past.

Het patentrecht wordt door Toyota-dochter Denso-Wave niet uitgeoefend. Dit betekent dat QR-codes door iedereen vrij gegenereerd kunnen worden.

 

KLEUR EN CONTRAST

De meeste QR-codes worden nog in 1 kleur toegepast, al dan niet op een gekleurde achtergrond. Hierbij is wel van belang om een voor de scanner leesbaar kleurencontrast te hanteren. 

QRcontrast

Het hoogste contrast is tussen zwart en wit, maar dat 
wordt al gauw een beetje saai.

QRcodeChallenger
Met de kleurencirkel is eenvoudig te bepalen welke kleuren tegengesteld zijn.
Kies hiervoor een beginkleur (A), trek een rechte lijn door de cirkel en waar de lijn de cirkel verlaat is de beste contrastkleur (B)

 

 

 

 

 

 

De intensiteit van de afdruk is natuurlijk ook belangrijk en de ene telefooncamera is nu een keer beter dan de andere.

100% 80% 60% 40% 20% 10%
QR100 QR80 QR60 QR40 QR20 QR10

 

KLEURGEBRUIK

Het is mogelijk om een transparante QR-code over een achtergrond te plaatsen en zelfs de pixels een afwijkende vorm te geven. Dit is mogelijk omdat het foutpercentage waarmee de QR-code toch nog leesbare data herkent instelbaar is. Voor een betrouwbare QR-code moeten varianten wel getest worden, maar het resultaat is vaak de moeite waard!     LEES MEER ...

Lees deze QR-code: QRkleurLNO